Exploring Technologies and New Approaches for senior adults - rozvoj technologií a nových přístupů ve vdělávání seniorů

První mezinárodní setkání : Belgie, Oostende

15.01.2013 18:01

 

První výjezd a společné setkání se odehrálo 22. - 25. 10. 2012 v domovské zemi koordinátora projektu, kterým je pracovní tým volnočasového a edukačního centra Mu-zee-um v přímořském městečku Oostende.

    

    

Stará lázeňská a přístavní bašta se nachází v provincii Západní Flandry, asi 30 km od hranic s Francií a 60 km od Gentu. Samotný název města pochází ze dvou nizozemských slov („oost“ a „ende“) označujících „východní konec ostrova“. V současnosti je město známé především jako místo, kde žil a působil malíř a sběratel kuriozit James Ensor. Všudypřítomná mlha a nekonečný obzor při pohledu na moře se opravdu skvěle doplňují s blouznivou melancholickou náladou, reprezentovanou tímto dekadentním umělcem.

 

       

Město čítá kolem 70 000 obyvatel, z toho více než třetina obyvatel dosahuje důchodového věku (ze sociologických průzkumů vyplívá, že v Brně bude mít populace podobné složení kolem roku 2050).

Mu-zee-um je jediné místní edukační centrum, které je společné pro všechna městská muzea.

Sídlí přímo v budově muzea moderního umění nesoucího téměř identický název Mu-zee.

  

Zde také proběhlo první společné seznamování a organizační plán dne.

 

 

Následovala komentovaná prohlídka stálé expozice.

 

Budova postavená v roce původně sloužila jako obchodní dům, což připomínají jak rozsáhlé pásy oken (původní výlohy), tak přehledně strukturované uspořádání interiéru. 

 

 

Kromě stálé expozice se tu odehrají tři aktuální výstavy do roka. My jsme měli to štěstí shlédnout retrospektivu Victora Severanckxe (1897-1965), představitele belgické avantgardy inklinujícího ke geometrické abstrakci.

 

Po prohlídce expozic jsme se přesunuli na místní radnici, kde nás její představitelé osobně přivítali...

 

 

... a zpět do muzea na drobné občerstvení.

   

 

Kromě Jamese Ensora vzpomínají zdejší obyvatelé často i na dalšího slavného rodáka, soulového zpěváka Marvina Gaye, kterému je tematicky věnovaná multimediální okružní prohlídka městem. Tu je možné zapůjčit si nahranou v iPadu v informačním centru města.

 

 

Odpoledne proběhla organizační schůzka řešitelů a senioři měli volný program.

Po večeři byl věnován prostor prezentacím jednotlivých institucí a jejich aktivitám.

 

 

 

Na druhý den byl naplánován výlet do Brugg. Panorama věží na náměstí Markt můžeme najít v nejednom středověkém obraze a podoba historického centra se od těch dob příliš nezměnila. Proto je také zapsáno v seznamu světového dědictví UNESCO.

 

První zastávkou byla unikátní koncertní budova Concertgebouw, postavená u příležitosti vyhlášení Brugg Evropským městem kultury v roce 2002. Architektura je jedinečná svými akustickými vlastnostmi a dokonale izoluje vnější hluk.

                 

Kromě komentované prohlídky jsme měli možnost vyzkoušet si některé z interaktivních zvukových instalací.

      

A samozřejmě procházka starým městem nemohla chybět.

                  

 Druhý a poslední společný večer se odehrál v místním Yacht klubu. Jak jinak, než u výborně připravené mořské ryby.

Nezbývá než těšit se na nadcházející setkání v únoru 2013, tentokrát v Bulharsku a jeho metropoli Sofii.