Exploring Technologies and New Approaches for senior adults - rozvoj technologií a nových přístupů ve vdělávání seniorů

Setkání v bulharské Sofii z pohledu účastnice výpravy, paní Hany Dombrovské

28.03.2013 14:29

Exploring Technologies and New Approaches in Art Education for Senior Adults

Projekt ETNA – Sofie, 19. – 22.2.2012

Moravská galerie v Brně je partnerem mezinárodního projektu ETNA – 6 evropských kulturně vzdělávacích institucí si navzájem sděluje a rozvíjí zkušenosti, přístupy a metody vzdělávání v oblasti nových technologií a umění s cílovou skupinou senioři. V únoru jsem se tohoto projektu zúčastnila dvoudenním setkáním v Sofii. Byla to moje první zkušenost s projektem a byla jsem příjemně překvapena jeho obsahem a vysokou úrovní organizace ve všech aspektech.

Setkání se zúčastnili zástupci z Belgie, Německa, Velké Británie, České republiky a hostujícího Bulharska.

   

         

Na programu byly návštěvy památek, muzeí a galerií a Sofie se svou bohatou historií má v tomto smyslu co nabídnout. Seznámili jsme se i s bulharskou lidovou kulturou prostřednictvím návštěvy Etnografického muzea, vystoupení dětského pěveckého sboru a zejména bohatého programu lidových písní a tanců.

Součástí návštěvy byl i workshop: zhotovení zdobené větvičky – symbolické vítání jara. Někteří účastníci prokázali značnou kreativitu a dokonce i mužská část skupiny si workshop užívala.

    

Akcí se účastnili kromě starší generace i pracovníci partnerských institucí mladšího a středního věku a dokonce i děti. Docházelo tak zcela přirozeně k prezentaci národní kulturní identity, mezikulturnímu i mezigeneračnímu dialogu, obohacení zkušeností a zvýšení schopností, srovnání přístupu jednotlivých partnerských zemí ke starší generaci, úrovně pokud jde o nové technologie apod. Všichni účastníci si jednotlivé akce a setkání skutečně užívali, získali cenné zkušenosti, rozšířili své obzory a navázali i osobní kontakty. Po organizační stránce i volbou programu byl pobyt v Sofii velmi dobře připraven. V poměrně krátkém čase dvou dnů jsme hodně viděli a zažili, přitom bez stresů nebo únavy. Ke kladům pak patřil i optimismus a humor, kterých jsme si od začátku do konce hojně užívaly.

Naše skupina, ač počtem nejmenší, reprezentovala Českou republiku i MG velmi dobře a s kladným ohlasem.

 

Největším přínosem však, podle mého názoru, je osobní setkání účastníků z několika evropských zemí: možnost výměny zkušeností, zážitků, srovnání různých kulturních pozadí, názorových odlišností, pohledů na život a svět, životních hodnot. Tyto zkušenosti jsou jiným způsobem nesdělitelné, jsou nenahraditelné a velmi obohacující.

Těším se na další setkání a ráda se, jako zaměstnankyně MG, zapojím, bude-li to možné, do přípravy návštěv dalších měst i hostitelských povinností.

PhDr. Hana Dombrovská

25.2.2012